Coachmethoden

Coachmethoden

Hieronder een aantal coachmethoden waar ik gebruik van maak:
 

NLP

NLP staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren.
NLP gaat over communicatie naar jezelf en naar de ander. NLP leert je hoe je door middel van gesproken taal en non verbale communicatie invloed krijgt op onbewuste breinprocessen. Het geeft inzicht in je bewuste en onbewuste processen en patronen en de invloed hiervan, op onszelf en anderen. Zo kun je NLP gebruiken om je beter te leren voelen, beter te leren communiceren of betere strategieën te maken voor het werk dat je uitvoert. Het belangrijkste is dat je leert om op een andere manier naar je emoties te kijken en deze anders te leren voelen.
 
Gedrag, gedachten en emoties kunnen we zien, horen of voelen en benoemen. Overtuigingen zijn veelal onbewust en daardoor juist heel krachtig. Ze zijn onstaan tijdens de opvoeding en door allerlei ervaringen in je leven en hebben invloed op alles wat je denkt, voelt en doet. Hoe je over jezelf denkt, over anderen, wat je kunt of niet kunt, wat je wilt bereiken of juist niet….
Door bewust te worden van deze onbewuste processen en patronen, worden wij ons bewust waarom wij zo doen, denken en voelen en kunnen het daarom bewust veranderen en verbeteren. Zo kun je bewust leren omgaan met en grip krijgen op gevoelens, gedachten en gedrag, van jezelf en van anderen.

Andere voorbeelden wat NLP met je kan doen:
 • Het bereiken van doelen in de toekomst
 • Het vergroten van je zelfvertrouwen
 • Het uitoefenen van invloed op je eigen leven en dat van anderen
 • Het sneller oplossen van conflicten
 • Het beter begrijpen van jezelf en anderen
 • Het oproepen van een positieve stemming
 • Het overwinnen van angsten
 • Het oplossen van problemen


Familieopstellingen

Een (familie)opstelling, ook wel systemisch werk genoemd, laat ons zonder veel woorden, onbewuste belemmerende en vaak onzichtbare patronen en verbanden zien in een systeem. Wij maken allemaal onderdeel uit van een systeem; een familie, de organisatie waar je werkt, de school, de sportclub, het zangkoor, het land waarin we wonen en zelfs ons lichaam is een systeem.

Tijdens een opstelling worden er mensen (representanten), poppetjes of vloerankers opgesteld die mensen (bv. moeder, vader, kinderen, partner, directeur, collega) of andere dingen/zaken (bv. de nieuwe baan, een ziekte, lichaamsdeel) vertegenwoordigen. D.m.v een opstelling worden dynamieken zichtbaar, wat kan helpen te kunnen voelen en ervaren wat er werkelijk aan de hand is. Opstellingen geven inzicht en beweging rondom ziekte, relaties, familie, kinderen, geld, loopbaan enz., maar ook bij bepaalde gevoelens zoals; angst, depressiviteit, boosheid, agressie. Ditzelfde geldt bij bepaalde thema's en patronen, bv. niet succesvol zijn, niet gezien worden, niet voluit kunnen leven.

In een systeem staat slles in verbinding met elkaar en is alles afhankelijk van elkaar. Een verandering binnen het systeem brengt verstoring en maakt dat het systeem uit balans is. Binnen een familie zullen alle andere familieleden alles doen om het evenwicht te herstellen en de verstoring op te heffen, ook al is dit misschien niet de optimale oplossing, bv. een dochter die de plek van de moeder na overlijden op zich neemt, de oom waar de familie niet meer mee omgaat, het kind dat bemiddeld tussen de ouders en er tussenin staat. Zo ontstaan er dynamieken binnen een systeem. Een opstelling maakt deze dynamieken zichtbaar, geven inzicht en beweging en helpen om te kunnen voelen en ervaren wat er werkelijk aan de hand is.
Opstellingen zijn ontwikkeld door Bert Hellinger in de jaren 80. Door de inzichtelijke en positieve uitwerking in het dagelijks leven heeft het werken met opstellingen zich wereldwijd verspreid. U kunt een individuele opstelling doen of naar een opstellingsavond komen.

       
Kijk voor informatie ook op  https://velsenacademy.nl/
 

De MatriXmethode

De MatriXmethode is een korte, snelle en effectieve manier van coachen. Er wordt gebruikt gemaakt van een cognitieve gesprekstechniek die kan worden ingezet bij mentale en emotionele problemen, zoals; rust in het hoofd/volle hoofden, informatie beter onthouden, leerproblemen, het verwerken van emoties, angsten, psychosomatische klachten en andere pijnklachten. Het biedt uitkomst bij het voorkomen en oplossen van problemen m.b.v. de eigen regie. Het is hierbij niet nodig om de inhoud van het probleem te vertellen. In de meeste gevallen zijn er 1 - 3 sessies nodig.
 
Voorbeelden van klachten kunnen zijn:
 • Volle, drukke/chaotische hoofden
 • Leer-, concentratie- en automatiseringsproblemen
 • Boosheid/ woede
 • Gedragsproblemen
 • Faalangst of andere enkelvoudige angsten zoals; spinnenangst, vliegangst, tandarts enz.
 • Nare herinneringen en andere vervelende en onverwerkte emoties
 • Gebrek aan zelfvertrouwen
 • Stress
 • ADHD, dyslexie of andere mentale problemen 
 • Wij slaan ervaringen op in ons geheugen. Aan veel ervaringen is een emotie verbonden. Een positieve, negatieve of neutrale emotie. Hierbij hebben we een beeld, een geluid, een gevoel of een gedachte. Soms zelfs een geur of een smaak. Negatieve emoties kunnen belemmerend werken, we hebben er ‘last’ van of kunnen er, als we denken in de toekomst, last van krijgen, zoals bij faalangst of vliegangst. Door het vervelendste detail te veranderen, neutraliseer je de emotie.
   
  Bij volle hoofden en leerproblemen wordt het hoofd denkbeeldig opgeruimd, alle schoolvakken en andere onderwerpen krijgen een eigen plek, zodat informatie weer handig en snel teruggevonden kan worden en er ook weer ruimte is voor nieuwe informatie.

  Bij het leren moet alle informatie verwerkt worden. Als dit op een goede manier gebeurt is het mogelijk de opgeslagen informatie  op elk moment op te roepen en te gebruiken. Is de gebruikte strategie onhandig dan is het van belang deze te laten vervangen door een andere, eigen strategie die beter, makkelijker en sneller werkt.
  Ook leer je hoe je foute informatie, die ooit onthouden is, kunt verwijderen en goede informatie daarvoor in de plaats kunt opslaan.
  Problemen worden zo door jezelf opgelost, op een eigen manier, m.b.v. een eigen strategie, die bij jou past. Hierdoor ben je beter in staat nieuwe informatie op te nemen, te verwerken, op te slaan en weer te gebruiken. Je werkt zo zelf aan de eigen regie over je hoofd. Het is een krachtige en effectieve manier om te leren je eigen problemen op te lossen.

  Grondlegger van de MatriXmethode is Ingrid Stoop. Kijk ook op www.matrixmethode.nl

   

  PSYCH-K®

  PSYCH-K® is een manier om te werken aan de vaak onbewuste overtuigingen die je hebt. Het werkt snel en blijvend.We hebben positieve en negatieve overtuigingen over onszelf, de ander, over wat we doen (bv. gewoontes die we hebben), kunnen (onze vaardigheden), denken en voelen (gemoedstoestanden en emoties).
  Overtuigingen beïnvloeden ons denken en ons doen en dus ook hoe wij ons  voelen. Denken we in positieve overtuigingen: 'Ik kan het', 'Ik voel me goed', 'Ik ben goed genoeg', dan heeft dit in de meeste gevallen een positief effect op ons denken, ons voelen, ons gedrag en op onze gezondheid. Belemmerende overtuigingen, denk aan; 'Ik ben niet goed genoeg', 'Ik kan het niet', Ik word niet gezien', hebben het tegenovergestelde effect en werken ondermijnend op ons denken, ons voelen, ons gedrag en onze gezondheid. We ervaren dan weerstand, stress, emotionele-en/of lichamenlijke klachten.

  Wij zijn ons niet altijd bewust van onze onbewuste overtuigingen, denken dat we het weten maar testen we dit met PSYCH-K®, dan blijkt dat het onderbewuste deze positieve overtuiging helemaal niet heeft. Deze belemmerende overtuigingen werken hetgeen je bewust wilt, of verlangt, tegen en het gevolg is stress, ongewenste emoties en/of lichamelijke klachten, enz.
  PSYCH-K® is een manier om deze belemmerende en onbewuste overtuigingen te herkennen en te veranderen. Door de belemmerende overtuiging te transformeren in een positieve ondersteunende overtuiging en deze d.m.v. een balans te installeren zal je meer kracht, minder stress en minder klachten ervaren.


  Kijk voor meer informatie op www.dewerff.net  
   

  EFT

  EFT ( Emotional Freedom Technigues) ook wel Tapping genoemd, is een makkelijk te leren techniek die je zelf kunt toepassen in allerlei situaties die je belemmeren. De basis van EFT is het opheffen van emotionele verstoringen in het meridiaanstelsel, waardoor alle lichaamsenergie stroomt. Het werkt door met je vingers zachtjes op de anti-stresspunten te kloppen, vergelijkbaar met de Chinese accupunctuur maar dan zonder naalden.  Bij EFT gaat het juist om de negatieve dingen die je belemmeren te benoemen zodat deze door het kloppen los gelaten kunnen worden en direct je innerlijke alarmbel kalmeert.
   
  EFT kun je overal bij inzetten: bij alle situaties waarin we ons belemmert voelen zit er namelijk een stress/emotie component.
  Omdat onverwerkte en/of onderdrukte emoties in heel veel gevallen de oorzaak van lichamelijke-, geestelijke-, of gedragsproblemen  is, werkt EFT meestal bij deze klachten.

  Het wordt dan ook gebruikt bij het behandelen van
  • pijn
  • angsten
  • stress
  • onbegrepen klachten
  • depressiviteit
  • relatieproblemen
  • rouwverwerking
  • en vele andere klachten. 
    Het is inmiddels een gegeven dat EFT/Tapping blijvende resultaten behaalt.